АРЛЕКИН В РИМ-2024

Фестивалът се провежда под патронажа на негово превъзходителство Тодор Стояновизвънреден и Пълномощен Посланик на Република България в Италианската Република

ПРОГРАМА

Контакт: +359888 621 261

ЖУРИ

Членове на високо професионалното жури ще бъдат двама музиканти, известни като „създатели на звезди за Сан Ремо“. Това са доцентът от тамошната музикална академия Дарияна Куманова. Тя преподава на Ариза, която печели Сан Ремо и е жури в Х-фактор Италия. Мадалина Генеа, актриса и модел (с главна роля във филма „Дом Хемингуей“, с Джъд Лоу), също е ученичка на българката.

Дарияна е една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия с над 20-годишен опит на международната музикална сцена. Тя ръководи оркестъра на Сан Ремо, като единствената жена диригент по онова време и четвъртата жена диригент в над 70-годишната история на фестивала.

Г-жа Куманова е носител на редица отличия в областта на изкуството като т.нар. музикален „Оскар“ – наградата „Давид на Донатело“, връчен ѝ за оригиналната песен във филма „Сибирско възпитание“ на Габриеле Салваторе и „Златен лъв“ от фестивала във Венеция за професионални успехи в областта на музиката и културата. Удостоена е и с най-голямото лично и професионално отличие за една дама „Жена на годината“ в Италия, в категория „Изкуство“.

Другият член на журито Иван Лазара, вокален треньор на Сан Ремо 2024. Той е музикален директор на университетския курс на West Scotland University, базиран в Рим. Провежда мастър класове с авторския си курс “балансиран глас” за учители по пеене. Работи

с публични личности и звезди по вокалната им подготовка за италиански и чуждестранни продукции. Той е и вокален педагог на Сан Ремо 2024.

Сред оценяващите младите дарования е и Миленe Базиле, търсач на таланти за програми на Media cet, RAI, Super RTL, SAT1, TNT, Sony Warner music.

УЧАСТНИЦИ

Освен изпълнителите от България, в музикалния конкурс ще се включат

12 от 14-те тазгодишни участници от прочутия италиански фестивал „Златната монета“.

В последното издание за първи път от 2009 г. насам в надпреварата участва и българско дете 10-годишната Дария Стоянова, която заедно с Елиза  Капланай от Албания и Александрос Цанаварас от Гърция изпя песента „ Ciao Europa“ – призив от Балканите за безгранично пътуване, мир и бъдеще.

Българският представител в конкурса ще бъде вокално студио “Детски смях” от Монтана с ръководители Миглена Георгиева и Христина Николаева . Правото да са наши представители в Рим извоюва тяхната възпитаничка Жанета Пейна, която спечели през юни 22023 г. голямата награда на конкурса „Арлекин“ във Варна.

При по-големите претенденти конкуренти на българите ще бъдат младежите от италиански „Fuoriclasse talent“.

На 10 март, във филмовата част, ще се състезават с лентите си деца и младежи от Етрополе, София, Златица и Сливница. Както винаги, специално място ще бъде отделено и на анимационните филми.

Очаква се студенти от НАТФИЗ да заснемат фестивала. Фестивалът е създаден през 2010 година от академик Хачо Бояджиев. Това е второто му издание в Рим.

ВОДЕЩИ

РЕГЛАМЕНТ

Желаещите да участват в състезателната програма на фестивала трябва да се запишат на имейл адрес: arlekinfestival2022@abv.bg.

В заявката трябва да са изписани коректно трите имена
на участника, възраст и училище.

Конкурс за музикални изпълнители

Всеки участник се представя самостоятелно или в група с две песни- времетраене не повече от 3.30 минути.

Заглавията на песните се попълват в заявката за участие и не могат да бъдат променяни. За авторските права отговарят изпълнителите.

Музикалния съпровод се изпраща заедно със заявката на имейл arlekinfestival2022@abv.bg.

В конкурса могат да вземат участие млади изпълнители в следните категории.
I възрастова група – от 5 до 8 години
II възрастова група – от 9 до 12 години
III възрастова група – от 13 до 15 години
IV възрастова група – от 16 до 20 години

Конкурс за млади художници

На участниците журито предлага исторически обект за рисуване в Рим.

С творбите на младите художници ще бъде корирана изложба в Посолството на България.

I възрастова група – от 8 до 10 години
II възрастова група – от 11до 13 години
III възрастова група – от 14 до 16 години
IV възрастова група – от 17 до 20 години

 

Кино и телевизия

Желаещите да участват трябва да изпратят игрален, документален или анимационен филм, рекламен спот (с английски субтитри) до 7 минути на произволна тема (като се вземат предвид етичните норми).

Линк за изтегляне на филмите се предоставя заедно със заявката за участие на адрес arlekinfestival2022@abv.bg

Филмите ще се предоставят за гледане на журито преди прожекциите.