Филм за шевица с първа награда от фестивала „Българите, кои сме ние

Филмът „Българската шевица“, създаден от ученици ПГ по автотранспорт от град Сливница, спечели първа награда на фестивала „Българите, кои сме ние“. В първото му издание се състезаваха ленти от САЩ, Германия, Франция, Италия, Молдова и от различни краища на родината.

Журито в състав доц. Росица Илиева, д-р Росица Младенова (преподавателки от НАТФИЗ) и Магдалена Гигова (журналист и писател) имаше сложната задача да избере между 15-те номинирани произведения, сътворени от гимназисти. Филмите от българските училища в странство бяха предоставени от Изпълнителната агенция на българите в чужбина и от Венета Некова, организатор на Международно младежко биенале в Италия.

Първа награда за филм от чужбина получиха учениците от българското училище в Париж за „Яворовата муза“ – емоционални слова край гроба на Мина в Бианкур и с издирен от тях неин праплеменик – художник във Франция.

Втората награда замина за Чикаго с „Гурбетчийство или емигранство“, който здравословно просълзи залата.

Вторият филм на домакините от Сливница (СУ „Св.Св. Кирил и Методий“) „Дядо Пуне благодетелят“ за местен щедър дарител на училището, черквата и града си заслужи две отличия – трета награда и специалния приз на името на журналистката от БНТ Красимира Султанова, останала в паметта на хората с добрите си дела.
Българчетата от Англия бяха премирани за най-добър сценарий за лентата „Цар Фердинанд в Оксфорд“. Учениците от ПГ „Ломоносов“ в София се оказаха най-добри в режисурата с „Клисура“, призът за оператор отиде при „Синият Дунав“ от римското училище „Асен и Илия Пейкови“, а за монтаж – за „Една българска епопея в Кипър“.
Диплом за отлично представяне получиха учениците от силистренското село Окорш за „Четирите елемента“. Отличени бяха и три презентации. Първа награда за „Жени в небето“, втора за „Бозаджийството в Радомир“ и трета за „Димитър Казаков“.
Двата дни на фестивала „Българите, кои сме ние“ бяха наситени, вълнуващи и пъстри не само за участниците, ами и за жителите на Сливница. Двигателите на събитието – кметът Васко Стоилков, общественичката Маргарита Божкова и директорките на двете местни училища Оля Зарева и Симона Серафимова бяха подготвили тържествено откриване с участието на танцови групи, музиканти и мажоретен състав. 

В „Къщичките на доброто“ занаятчии от Самоков и ученици от Сливница твориха и продаваха произведенията си с благотворителна цел. Отново там, всеки можеше да донесе вода от своя кладенец, за да провери качеството й.
Голям интерес предизвика кръглата маса за Ньойския договор с преподавателите по история проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев. Препълнена бе и залата в библиотеката за уъркшопа на Магдалена Гигова по журналистика.
С истинско оживление (не само кулинарно) бе посрещнат готвачът на Тодор Живков бай Данчо – Йордан Стоянов. Той бе подготвил гозби от любимото меню на комунистическия лидер и на цар Борис Трети. Сладкодумният майстор на черпака е автор и на две книги с рецепти и спомени.
Първият ден завърши с концерт на фолклорни състави от Софийски окръг, а кулминацията бе соловият спектакъл на легендата Гуна Иванова.

На следващата сутрин бе премиерата на песента „Къде живеят чудесата“ в изпълнение на Милица Божинова. Композиторът Доно Цветков, автор на хита „Ало, ало, слънчице“ избра фестивала „Българите, кои сме ние“, за да представи новата си творба. Тя даде жизнерадостно начало на прожекциите на номинираните филми и защитата им пред публиката от младите кинематографисти.
Докато журито заседаваше, в читалището на Сливница се учеха на игрите на баба с възстановка на отколешни детски забавления.
Виненият експерт Маргарита Христова-Левиева, главен редактор на списанието „ „Лоза и вино“, представи три типично български еликсира и предизвика възхищението на присъстващите с обширните си познания.
Церемонията по награждаването завърши с пищна фолклорна програма и с обещанието за следващо издание на фестивала „Българите, кои сме ние“.


Снимки
Веселин Веселинов, 11 Г от НПГПТО “М. В. Ломоносов”